Warehouse Development eXperts
Zmień język

Strefa składowania – planowanie i wyposażenie

Towar, który trafia do magazynu praktycznie jedynie w strefie składowania jest zazwyczaj pozostawiony bez ruchu na dłuższy okres czasu. Czynności manipulacyjne podczas tego etapu procesu intralogistycznego są ograniczone do niezbędnego minimum. Odpowiednie planowanie i wyposażenie strefy składowania ma determinujący wpływ na funkcjonalność obiektu – możliwość przechowywania wymaganej ilości zapasów, odpowiednie zabezpieczanie produktów oraz możliwość ich sprawnej obsługi.

Z poniższego artykułu dowiecie się czym jest strefa składowania i jakie podstawowe czynności są realizowane w jej obrębie oraz poznacie zasady, którymi należy kierować się planując jej wyposażenie – zapraszamy do lektury!

Zobacz powiązane tematycznie artykuły, które mogą Cię zainteresować:

Strefy składowania – podstawowe informacje

Strefa składowania jest jedną z czterech podstawowych stref w magazynie – przyjęć, składowania, kompletacji, wydań. Jest to obszar funkcjonalny, w którym przechowywane są produkty przed ich przygotowaniem do przekazania odbiorcy – wewnętrznemu lub zewnętrznemu.

Pojemność strefy składowania decyduje zazwyczaj o pojemności całego obiektu logistycznego – często z wykorzystaniem tych danych jest definiowany, pod względem wielkości, konkretny magazyn.

Podstawowe czynności realizowane w strefie składowania to lokacja ładunków w miejscu, które gwarantują ich bezpieczne przechowywanie, okresowa weryfikacja stanu zapasów oraz finalne przekazanie w celu dalszych czynności manipulacyjnych.

Strefa składowania – podstawa projektowa

Punktem wyjścia do właściwego zaprojektowania strefy składowania jest zazwyczaj funkcja obiektu lub/i rodzaj oraz stopień zróżnicowania produktów w procesie – przedstawmy zagadnienie na konkretnych przykładach:

  • W przypadku składowania produktów świeżych – owoce, warzywa, nabiał – w strefie składowania ściśle kontroluje się temperaturę powietrza. W sytuacji przechowywania zróżnicowanych towarów na terenie jednego obiektu, strefa może składać się z kilku pomieszczeń – np. mroźni oraz chłodni. Jeżeli mamy do czynienia z dużym przepływem materiałów należy zapewnić pełną zdolność manipulacyjną dla każdej jednostki ładunkowej. Gdy produkty są sezonowane, możliwe jest zagęszczenie składowania.
  • W przypadku, w którym mamy do czynienia z dużą ilością zróżnicowanych towarów oraz posiadamy stałą listę odbiorców, do których wysyłki realizowane są np. dwa razy dziennie – hurtownia farmaceutyczna, dystrybutor części zamiennych – strefa składowania musi zagwarantować pełną operacyjność oraz niezbędną ilość miejsc ładunkowych. Częstym zabiegiem w takiej sytuacji jest rozdzielenie zapasu – bieżące potrzeby manipulacyjne realizowane są w strefie, w której posiadamy bezpośredni dostęp do każdej jednostki, dodatkowo posiadamy bufor, w którym przechowujemy szybko rotujące produkty w celu zapewnienia ciągłości operacyjnej magazynu. Jeżeli stopień zróżnicowania towarów na to pozwala, w buforze możemy zastosować składowanie blokowe.

Zapraszamy na wirtualny spacer po magazynie jednego z naszych Partnerów – możecie łatwo zweryfikować, jak w tym określonym przypadku została zaprojektowana strefa składowania.

Wybór wyposażenia strefy składowania

Urządzenia do składowania to m.in. regały magazynowe, wieszaki, stojaki, podkłady czy też zasieki. W poprzednim akapicie pisaliśmy na temat podstaw projektowych w przypadku planowania strefy składowania – poniżej odniesiemy się do tych przykładów.

Wyposażając strefę składowania w magazynie typu chłodnia lub mroźnia mamy do wyboru niemal identyczne rozwiązania, jak w przypadku standardowego obiektu. Czynnikiem determinującym konkretne rozwiązanie jest charakterystyka procesu intralogistycznego, przykładowo:

  • magazyn dystrybucyjny sieci handlowej, gdzie składowana jest bardzo duża ilość zróżnicowanych produktów w ściśle kontrolowanej temperaturze (lody, jogurty, frytki itd.), a wymagania co do przepływu towarów są bardzo duże może postawić na regały paletowe rzędowewózki widłowe wysokiego składowania wyposażone w ogrzewaną kabinę,
  • magazyn producenta przetworów owocowych, gdzie sezonowo jest bardzo duża ilość jednorodnych produktów w ściśle kontrolowanej temperaturze, a przepływ materiałów musi zaspokoić oczekiwania dynamicznej produkcji i dystrybucji, może postawić na rozwiązanie automatyczne z regałami satelitarnymi i układem przenośników odpowiadającym za zadania transportowe. Poniżej znajdziecie materiał wideo przybliżający pracę takiego obiektu.

W przypadku bardzo dużej liczby indeksów często wybieranym rozwiązaniem jest antresola magazynowa, na której umieszczone są regały półkowe, w którym możliwa jest ręczna kompletacja zamówień. Doskonałym przykładem może tu być obiekt należący do Inter Cars – materiał wideo poniżej.

Planując wyposażenie strefy składowania możesz już teraz skorzystać z niezobowiązującego wsparcia technicznego ekspertów WDX – layout magazynu przygotujemy dla Ciebie nieodpłatnie. Pracujemy dla przedsiębiorstw ze zróżnicowanych obszarów gospodarki, działamy na terenie całej Polski. Jesteśmy producentem regałów magazynowych, liderem na rynku systemów wysokiego składowania, czołowym integratorem rozwiązań automatycznych oraz dystrybutorem wózków widłowych klasy Premium. Zapraszamy do kontaktu!

Pliki Cookie

W tej witrynie stosujemy pliki cookie do gromadzenia informacji o tym, w jaki sposób osoby odwiedzające korzystają z naszej witryny internetowej. Dzięki tym informacjom na bieżąco ulepszamy działanie witryny oraz zapewniamy użytkownikom optymalne warunki korzystania z serwisu i oferty. Klikając Akceptuj, wyrażają Państwo zgodę na używanie przez nas plików cookie. Aby zarządzać wykorzystywanymi przez nas plikami cookie, prosimy kliknąć Ustawienia.

Poniższy panel umożliwia dostosowanie preferencji dotyczących zgody na korzystanie z plików cookies. Aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób te moduły śledzące nam pomagają i jak działają, zapoznaj się z polityką cookie. Możesz przejrzeć i zmienić swoje wybory w dowolnym momencie.

Obserwuj nas